Over Scouting Fleur de Lis

Wat is scouting?

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Als je lid wordt bij een scoutinggroep bij jou in de buurt, ga je naar wekelijkse opkomsten, kun je mee op kamp en deelnemen aan allerlei lokale, landelijke of internationale evenementen. Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn vaak buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. scouting draagt graag bij aan een betere wereld.

Er zijn verschillende soorten scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het scoutingspel. Binnen een scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen en jongeren uit één leeftijdsgroep hun spel spelen. De leeftijdsgroepen zijn 5-7 jaar, 7-11 jaar, 11-15 jaar, 15-18 jaar en 18-21 jaar. Ouder dan 21 jaar? Ook dan biedt scouting uitdaging! Ga aan de slag als vrijwilliger of blijf betrokken als plusscout of donateur. Scouting biedt haar (jeugd-)leden, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging, een veilige en leerzame speelomgeving. Er zijn 8 acht activiteitgebieden die we met ons programma allemaal aan bod laten komen. De doelen van het scoutingspel worden verwoord in de spelvisie SCOUTS.

Van bever tot roverscout

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Bij scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

Iedereen kent het wel, de tradities van scouting. De scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier.
De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën

Achtergrond groepsnaam

In november 2020 zijn 6 scouts vanuit Scouting Lunteren bijeen gekomen met het plan om een nieuwe scoutingroep in de gemeente Barneveld op te richten. In en rond het dorp Barneveld was nog een grote grijze vlek waar het scoutingspel nog niet gespeeld kon worden. Toen duidelijk werd dat de nieuwe scoutingroep zich zou vestigen in Voorthuizen kon er gebrainstormd worden over een toepasselijke naam. Vele namen zijn de revue gepasseerd! Wat ons heeft doen bepalen om onszelf Scouting Fleur de Lis te noemen is de Franse Lelie die in de vlag van Voorthuizen staat. Ook komt dit deze lelie terug in het installatie teken van scouting. De lelie staat in dat teken voor een jongensgroep, maar Scouting Fleur de Lis zal zeker geen jongensgroep worden. Meisjes zijn net zo goed van harte welkom!  

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De bevers zingen een lied, de welpen en scouts hijsen de vlag en roepen een yell. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het scoutingspel begint eindigt.

Installeren

Je hebt drie keer meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat scouting écht iets voor jou is. Je wordt lid van Scouting Fleur de Lis wat betekent dat je na een paar opkomsten geïnstalleerd zult worden als scout. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout een aantal insignes voor op je Scoutfit en je ontvangt de groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij, en voor langere tijd verbonden aan de groep.